Είκοσι δύο μικροί ηθοποιοί της πρώτης και δευτέρας τάξης του Δημοτικού Σχολείου Πλατάνου Πρασινάδας στο Δήμο Αλεξάνδρειας Ημαθίας κι ένας τετράποδος πρωταγωνιστής, ο Πόθος, συμμετείχαν στη φετινή χριστουγεννιάτικη θεατρική παράσταση «Ο Άη Βασίλης στη χώρα των Αδέσποτων» που έγραψε η δασκάλα τους και ιδρύτρια της ομάδας «Ζω.Ε.Σ.» (Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων) Κατερίνα Παπαποστόλου.

Ίσως να είναι η πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα που ένας σκύλος λαμβάνει μέρος σε σχολική παράσταση, ο οποίος κατάφερε με την παρουσία του να ενώσει μαθητές, γονείς και δασκάλους δίνοντας ελπίδα ότι αυτός ο κόσμος μπορεί να γίνει ομορφότερος, αν υπάρχει η αγάπη στις καρδιές των ανθρώπων.

Μιλώντας στις “Ιστορίες Αδέσποτων” η κα Κατερίνα Παπαποστόλου ανέφερε ότι ήταν επιθυμία των μαθητών της να συμμετέχει ένας εκ των τριών σκύλων της στη θεατρική παράσταση και όπως επεσήμανε δεν μπορούσε να τους χαλάσει το χατίρι παρά το ρίσκο που έπαιρνε καθώς δεν γνώριζε ποια θα ήταν η αντίδραση των γονιών τους. «Τα παιδιά με παρακάλεσαν να γράψω ξανά το θεατρικό που είχα ήδη ετοιμάσει για να συμπεριλάβω στην υπόθεση και τον σκύλο μου που θα συμμετείχε στην παράσταση. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους γονείς των μαθητών μου καθώς δεν έφεραν καμία αντίρρηση για κάτι τόσο καινοτόμο και με στήριξαν από την αρχή συμβάλλοντας καθοριστικά ώστε να γίνει πραγματικότητα η πρώτη συμμετοχή σκύλου σε σχολική παράσταση στην Ελλάδα» ανέφερε η κα Κατερίνα Παπαποστόλου.

Η παρουσία του Πόθου στο σχολείο είχε ως αποτέλεσμα οι μικροί μαθητές της Κατερίνας Παπαποστόλου να αυξήσουν την απόδοση τους στα μαθήματα και να πηγαίνουν στο σπίτι τους με τρομερή διάθεση και χαρά. Όπως επισημαίνει η κα Παπαποστόλου τα παιδιά κατά τη διάρκεια των μαθημάτων έκαναν απόλυτη ησυχία για να μην ενοχλήσουν τον Πόθο και η διδασκαλία γινόταν κανονικά τηρώντας κατά γράμμα όλους τους κανόνες καλής συμπεριφοράς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η θεατρική παράσταση «Ο Άη Βασίλης στη χώρα των Αδέσποτων» είχε ενταχθεί εξαρχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γίνε ένας μικρός εκπαιδευτής σκύλων στην τάξη» που υλοποιεί από τον Οκτώβριο η δασκάλα και εκπαιδεύτρια σκύλων (Απόφοιτη της Kynagon Dog Trainers Academy) Κατερίνα Παπαποστόλου, το οποίο διδάσκει στα παιδιά της πρώτης και δευτέρας τάξης του Δημοτικού Σχολείου Πλατάνου Πρασινάδας πώς να συμπεριφέρονται στα σκυλιά, αλλά και πώς να τα εκπαιδεύουν θετικά μαθαίνοντας τους τις βασικές εντολές και το περπάτημα με λουρί. Για τις ανάγκες του προγράμματος ο Πόθος θα συνεχίσει να επισκέπτεται το σχολείο τους δύο φορές το μήνα έως τον ερχόμενο Μάιο.

Οι ευχάριστες όμως εκπλήξεις δεν τελειώνουν εδώ. Τα παιδιά συνειδητά επέλεξαν αντί να ανταλλάξουν δώρα την ημέρα της χριστουγεννιάτικης παράστασης τους να συγκεντρώσουν είδη πρώτης ανάγκης για τους συνανθρώπους τους που δοκιμάζονται και τροφές για τ’ αδέσποτα ζώα. Παρά το νεαρό της ηλικίας τους δεν σκέφτηκαν τους εαυτούς τους, αλλά πρόσφεραν απλόχερα τη βοήθεια τους σε όσους την έχουν ανάγκη. Κατάφεραν να μαζέψουν αρκετά κιλά ξηράς τροφής, τα οποία διέθεσαν στα σκυλάκια που φιλοξενούνται στο Δημοτικό Κυνοκομείο Αλεξάνδρειας Ημαθίας.

Η Κατερίνα Παπαποστόλου μοιράζεται με τις “Ιστορίες Αδέσποτων” την ιστορία του χαρισματικού Πόθου, που κάποιος ασυνείδητος πέταξε στην αυλή της πολυκατοικίας της όταν ήταν μόλις δύο μηνών.

«Ο Πόθος, όπως τον ονόμασα καθώς δεν τον ήθελε κανείς, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας ή σε κάποια κοντινή περιοχή, και πετάχτηκε σαν σκουπίδι στην αυλή της πολυκατοικίας μου τον Οκτώβριο του 2013. Κρυμμένος για δυο μέρες από το φόβο του για όσα πέρασε, ακούγαμε το κλάμα ενός κουταβιού χωρίς να μπορούμε να καταλάβουμε από πού προέρχεται.

Μόλις το μικρό κουταβάκι εμφανίστηκε μπροστά μας, ούτε δύο μηνών ακόμη, χωρίς δεύτερη σκέψη αποφασίσαμε να το φιλοξενήσουμε προσωρινά μέχρι να βρούμε μια μόνιμη λύση, βάζοντας του ένα σπιτάκι για να κοιμάται στην αυλή και φροντίζοντάς τον όλοι μαζί. Ανέλαβα όλα τα έξοδα της κτηνιατρικής του περίθαλψης, αλλά αυτό δεν αρκούσε για τον σκυλάκο. Καθώς η ζωή ενός σκύλου, έστω και προσωρινή, σε μια είσοδο πολυκατοικίας ποτέ δεν είναι απόλυτα ασφαλής, αλλά και οι καιρικές συνθήκες δεν είναι πάντα ευνοϊκές, αποφάσισα αρχικά να τον φιλοξενήσω, σε μια από τις καλύτερες κατά την γνώμη μου πανσιόν φιλοξενίας σκύλων της Ελλάδας, στα Bungalows for Dogs By Kynagon, μιας που αναπόφευκτα ο μικρούλης είχε αποκτήσει ορισμένες φοβίες στις οποίες θα ήταν απαραίτητη η στήριξη και η βοήθεια ειδικών.

Ο Πόθος έμεινε εκεί για αρκετούς μήνες, λαμβάνοντας απεριόριστη φροντίδα και αγάπη και δουλεύοντας τον ασταμάτητα στην κοινωνικοποίηση του. Εμφανίστηκαν πολλοί υποψήφιοι κηδεμόνες, αλλά είχα αποφασίσει ήδη να τον υιοθετήσω και να αποτελέσει κι αυτός μαζί με τη Διώνη και τον Άξελ, τον τρίτο σκύλο για την ομάδα «Ζω.Ε.Σ.».

Ο μικρούλης σήμερα που δε ζυγίζει ούτε 7 κιλά, είναι ένα πολύ χαρούμενο και ευτυχισμένο σκυλάκι και αυτό οφείλεται στην συμπαράσταση και στη στήριξη και του κ. Μουμιάδη Δημοσθένη, συμπεριφοριστή και εκπαιδευτή σκύλων, ο οποίος και στάθηκε δίπλα του από την αρχή αλλά και κατάλαβε την καταλληλότητα του ως έναν σκύλο που θα πορευόταν παρέα με παιδιά στα σχολεία και θα τους μοίραζε συναισθήματα τρυφερότητας και αγάπης.

Σήμερα ο Πόθος, αποτελεί ίσως τον πρώτο σκύλο, πρώην αδέσποτο, που έλαβε μέρος σε χριστουγεννιάτικη θεατρική σχολική παράσταση, γεμίζοντας τόση χαρά όλες εκείνες τις παιδικές ευαίσθητες ψυχές που πλέον τον θεωρούν μέλος της οικογένειας τους αλλά και τον καλύτερο «συμμαθητή» τους. Βρίσκεται στα τελικά στάδια κοινωνικοποίησης του και σε λίγο καιρό θα φορέσει και αυτός το σήμα της ομάδας «Ζω.Ε.Σ.», ταξιδεύοντας με την ομάδα στα σχολεία της χώρας και μεταδίδοντας απλόχερα συναισθήματα άδολης αγάπης και ελπίδας πως ο κόσμος μας θα αλλάξει προς το καλύτερο».

Δείτε εδώ ένα μέρος από τη χριστουγεννιάτικη παράσταση των μαθητών με πρωταγωνιστή τον Πόθο.

Κατερίνα Παπαποστόλου

Γεννημένη με έμφυτη την αγάπη για τα ζώα, αυτός ήταν τελικά ο μαγικός κόσμος που ήθελα να ζήσω! Που πάντα τον αποτύπωνα με λέξεις στο χαρτί! Και σε όλες τις καλλιτεχνικές μου αναζητήσεις! Δασκάλα στα Χανιά, στην Αστυπάλαια και τα τελευταία δέκα χρόνια σε ένα χωριό του νομού Ημαθίας, Εκπαιδεύτρια πλέον σκύλων, Αρχισυντάκτρια του Περιοδικού «Κατοικίδια Εν Δράσει» και Δημιουργός του αγαπημένου μου παιδιού, της ομάδας Ζω.Ε.Σ! Ακλόνητη πάντα στο στόχο μου, «αθεράπευτα ρομαντική σε καιρούς σκοτεινούς με συναισθήματα νεκρά» κρατώ από το χέρι τα τρία σκυλιά μου που χτυπηθήκαμε όλοι μαζί με τον εφιάλτη της κακοποίησής τους και τον νικήσαμε, χαράζω πάντα νέους δρόμους και παλεύω για το χτίσιμο από την αρχή ενός νέου ζωοφιλικού κατεστημένου. Οι εικόνες της κόλασης που λέγεται «αδέσποτη ζωή στους δρόμους και τα κυνοκομεία της Ελλάδας» και τα ουρλιαχτά «μωρών» που πετάχτηκαν σαν σκουπίδια στοιχειώνουν τον ύπνο μου χρόνια τώρα. Δε μένω όμως εκεί. Μαζεύω τα κομμάτια μου κάθε φορά και πάω. Παραμένω σταθερή στις εξαιρέσεις, γίνομαι η αλλαγή που θέλω σε αυτόν τον κόσμο να δω και ξέρω πως τις μεγαλύτερες επαναστάσεις στην ιστορία τις ξεκίνησαν πάντα οι λίγοι που δε λύγισαν! Και γω ανήκω περήφανα σε αυτούς!

Όλες οι δημοσιεύσεις

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ