Οι βασικότεροι στόχοι της εκπόνησης όλων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της ΑΜΚΕ Ζω.Ε.Σ. που αφορούν την Α/βάθμια& Β/βάθμια εκπαίδευση και είναι όλα εγκεκριμένα από το ΥΠΑΙΘ, είναι οι μαθητές, μικροί και μεγάλοι, να δούνε τη ζωή μέσα και από τα μάτια αδέσποτων ζώων, ώστε να νιώσουν όπως νιώθουν και εκείνα. Να καταλάβουν πως και τα ζώα νιώθουν όπως νιώθουμε και εμείς και έχουν τις ίδιες βασικές ανάγκες. Έχουν δικαιώματα μα τους λείπει η φωνή για να τα διεκδικήσουν και για αυτό έχουν όλους εμάς. Να συνειδητοποιήσουν τις υποχρεώσεις των ανθρώπων απέναντι στα ζώα συντροφιάς και πως τα ζώα δεν είναι παιχνίδια ή αντικείμενα με ημερομηνία λήξης. Να προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης της εγκατάλειψης και κακοποίησης των ζώων συντροφιάς και να αντιληφθούν τη μέγιστη σημασία της υιοθεσίας ενός αδέσποτου ζώου. Να καλλιεργήσουν δεξιότητες, ώστε να αναλάβουν δράσεις ενημέρωσης της σχολικής και τοπικής κοινότητας για την πρόληψη της εγκατάλειψης ζώων, για την προστασία των αδέσποτων της περιοχής, καθώς και για την προώθηση υιοθεσιών μέσω Δήμων των οποίων τα κυνοκομεία είναι συχνά χώροι κολαστηρίων για ζώα.
Να μάθουν να κατονομάζουν τα συναισθήματα τους και τα συναισθήματα των άλλων και να κατανοήσουν την αρετή της ενσυναίσθησης, αναπτύσσοντας παράλληλα αισθήματα φροντίδας και υπευθυνότητας για άλλες μορφές ζωής. Να κατανοήσουν τι σημαίνει ευζωία ενός ζώου και να γνωρίσουν τις βασικές υποχρεώσεις ενός υπευθύνου κηδεμόνα ζώου, αλλά και να προβληματιστούν σε συγκεκριμένες καταστάσεις που τους δίνονται, να εκφράσουν τα συναισθήματα τους και να δώσουν λύσεις.
Στόχος είναι η εξοικείωση των μαθητών με την παρουσία ενός εκπαιδευμένου σκύλου μέσα στην τάξη και τη συμμετοχή του στην εκπαιδευτική διαδικασία ως μια ολόπλευρη βιωματική μάθηση. Είναι συγκλονιστικό το πώς μαθητές που έχουν για συμμαθητές τους τη Διώνη, τον Axel και τον Πόθο, αρχίζουν και αγαπούν τη διαδικασία του γραψίματος και της ανάγνωσης και αποκτούν φιλαναγνωσία όσο υπάρχει ένας ξεχωριστός «συμμαθητής» μέσα στην τάξη! Αρχίζουν και αγαπούν τόσο πολύ το σχολείο! Διευρύνουν τη φαντασία τους, απελευθερώνουν τη σκέψη τους και βιώνουν στιγμές ευχαρίστησης μέσα από δράσεις δημιουργικής γραφής που αφορούν τα ζώα.
Μέσω της εκπόνησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, της ενημέρωσης μαθητών τόσο σε θεωρητικό πλαίσιο όσο και της συμμετοχής και εξοικείωσης τους με έμπρακτες δραστηριότητες, είτε μέσω του οπτικοακουστικού υλικού είτε μέσω των σκύλων που συμμετέχουν σε βιωματικές δράσεις επιδιώκεται να προωθηθεί η σημασία της υιοθεσίας ενός αδέσποτου πλάσματος, η υπεύθυνη κηδεμονία, ο σεβασμός στο περιβάλλον αλλά και μια γενικότερη φιλοζωική και περιβαλλοντική στάση ως τρόπος ζωής.