Γράφει η Κατερίνα Παπαποστόλου

Ο Ιούνιος θεωρείται ένας από τους μήνες που ξεκινούν οι εγκαταλείψεις ζώων που είχαν κηδεμόνα και έζησαν το χειμώνα σε οικογένεια. Ζώα που υιοθετήθηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη από οίκτο και μόνο αλλά και ζώα τα οποία πολύ συνειδητά αποφάσισαν κάποιοι να κάνουν μέλη της οικογένειάς τους.

Καλοκαίρι λοιπόν εν όψει και άλλοι «μεταναστεύουν» για να βρούνε μια καλύτερη τύχη, άλλοι κανονίζουν τις διακοπές τους σε μέρη μη pet friendly και μιας που η φιλοξενία ενός σκύλου σε μια πανσιόν φυσικά στοιχίζει, η σίγουρη λύση είναι ο σκύλος αγκαλιά και στο αυτοκίνητο για την τελευταία του βόλτα!

Άλλοι εγκαταλείπονται στα βουνά να βρούνε την τύχη τους, άλλοι σε πάρκα με την προίκα τους και δακρύβρεχτα σημειώματα για τους μελλοντικούς κηδεμόνες και άλλοι ακόμη χειρότερα παραμένουν πίσω στο σπίτι το οποίο κλειδώνει για το καλοκαίρι με απώτερο σκοπό ο σκύλος να πεθάνει από ασιτία και αφυδάτωση. Και χωρίς να νοιάζονται για ένα πλάσμα το οποίο μόνο αγάπη ήξερε να τους δίνει! Και όλα αυτά δεν ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας μα είναι δυστυχώς η ελληνική πραγματικότητα.

Η απόφαση υιοθεσίας ενός σκύλου δεν είναι και δε θα πρέπει να θεωρείται απλή υπόθεση και υπάρχουν και λόγοι για να μην πάρεις ποτέ σου σκύλο!

Γιατί ο σκύλος δεν είναι σίγουρα ένας φτηνός εύκολος συναγερμός, δεν είναι ο καλύτερος σωματοφύλακας και φύλακας του σπιτιού. Γιατί δεν είναι status symbol, δεν είναι σίγουρα αποδεκτό μέλος της κοινωνίας και κοστίζει αν όχι στην αγορά του σίγουρα στη συντήρηση του μετά. Γιατί το ζώο δεν είναι παιχνίδι που το είδε το παιδί σας σε μια βιτρίνα και ζήλεψε να το πάρει. Είναι άλλο ένα παιδί που ποτέ μάλιστα δε μεγαλώνει και δεν ανεξαρτητοποιείται!

Γιατί δεν μπορείς να διαθέσεις χρήματα για τον εμβολιασμό, τον αποπαρασιτισμό, το τσιπάρισμα, τη στείρωση και την πιθανή περίθαλψή του. Γιατί δεν έχεις καθόλου ελεύθερο χρόνο και χώρο να διαθέσεις. Τα ζώα χρειάζονται τα τρία Χ: Χώρο, Χρόνο, Χρήμα.

Αν κατανοείτε τα παραπάνω, αφήστε το καλύτερα….Δε πρέπει να σας πείσει κανείς να πάρετε σκύλο. Γιατί αν τον πάρετε σε λίγο καιρό θα τον βλέπουμε να βολτάρει ως ο νέος αδέσποτος στα πάρκα και στους δρόμους της πόλης, γιατί είχε την ατυχία να γνωρίσει εσάς που ενώ τον διαλέξατε, τον πετάξατε είτε γιατί τον βαρεθήκατε είτε γιατί δε σας πέτυχε σε μέγεθος…θέλατε extra small και σας βγήκε extra large!!! Θέλατε να μην αφήνει τρίχα και δεν σταματήσατε να σκουπίζετε κάθε μέρα!

Θέλατε να μη «μιλάει» και δε σταματά να γαβγίζει. Μένει μόνος του όλη τη μέρα και σας καταστρέφει το σπίτι γιατί ουδέποτε σκεφθήκατε να του μάθετε άλλο τρόπο να περνάει τον μοναχικό του χρόνο!

Αν πάλι έχετε αποφασίσει να ζήσετε από δω και πέρα μέσα στην απόλυτη αγάπη, ευτυχία, συντροφικότητα και να κάνετε τη ζωή σας όμορφη και διασκεδαστική, νομίζω πως πρέπει άμεσα να διαβάσετε τα παρακάτω:

Οι σκύλοι είναι Μεγάλοι δάσκαλοι για όλους καθώς δίνουν μαθήματα ανιδιοτελούς αγάπης, φιλίας, πίστης, στοργής, ανθρωπιάς, συμπόνιας ακόμη και επιβίωσης, αναπτύσσοντας σωστά τον ψυχισμό μας. Κάνουν τα παιδιά πιο υπεύθυνα, αφού αποκτούν υποχρεώσεις από νωρίς, απλές στην αρχή, βάζοντας νερό και φαγητό αλλά και ταυτόχρονα υποχρεώσεις ζωής.

Τονώνουν την αυτοεκτίμησή μας και μας καθιστούν περισσότερο κοινωνικούς, μαθαίνοντάς μας να εκφράζουμε και να μοιραζόμαστε συναισθήματα και υλικά αγαθά. Μέσα από τη συναναστροφή μας με τα ζώα, μαθαίνουμε και άλλους τρόπους επικοινωνίας, ώστε να κατανοήσουμε περισσότερα από όσα συμβαίνουν γύρω μας. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες που έρχονται συνεχώς στο φως της δημοσιότητας, τα κατοικίδια μας δεν είναι μόνο καλή και πιστή παρέα, αλλά έχουν και πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, αποτελώντας ασπίδα προστασίας!!!

Πρώτο και βασικό μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, για παχυσαρκία, για υψηλή πίεση και χοληστερόλη. Τονώνουν τη διάθεση μας για άσκηση με τις καθημερινές βόλτες που κάνουμε μαζί τους, και μας κάνουν πιο δραστήριους σωματικά. Ο περίπατος, που όλοι οι γιατροί συνιστούν για καλή υγεία, θα γίνει πιο ευχάριστος μαζί με το σκύλο σας.

Πολλές φορές θα περπατάτε μεγαλύτερες αποστάσεις χωρίς να το καταλαβαίνετε. Όταν ο φίλος σας δείχνει τόσο χαρούμενος, δε θα βλέπετε την ώρα να βγείτε μαζί του βόλτα. Τα κατοικίδια δρουν ως φυσικό ηρεμιστικό μειώνοντας το στρες μας και βοηθώντας θετικά στην κατάθλιψη. Δεν είναι τυχαίο που πολλές φορές χρησιμοποιούνται σε προγράμματα ψυχοθεραπείας.

Στις ΗΠΑ πολλοί γιατροί «συνταγογραφούν» σκύλους, σε όσους πάσχουν από άγχος ή κατάθλιψη. Και αυτό γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις σοβαρών ψυχικών διαταραχών, το άτομο θεωρεί ότι δεν το αγαπάνε. Τα σκυλιά παραδίνονται και αγαπούν άνευ όρων τους κηδεμόνες τους, ακόμη και αν αυτοί τα χτυπάνε, δεν τα βγάζουν βόλτα ή ακόμα και αν τα βασανίζουν. Επίσης είναι απολύτως αφοσιωμένα και ό,τι και αν τους κάνεις, δε σε εγκαταλείπουν ποτέ!!!

Τα κατοικίδια ωφελούν τον εγκέφαλο. Ένας τρόπος για να είναι οι άνθρωποι ψυχολογικά και νοητικά υγιείς είναι η κοινωνικοποίησή τους. Οι κηδεμόνες ζώων έχουν την τάση να συζητούν μεταξύ τους ακόμη και για θέματα που δεν έχουν καμιά αξία και αυτό είναι ευεργετικό και για την ψυχή και για τον εγκέφαλο. Αποδεδειγμένη η συμβολή των κατοικιδίων σε διάφορες ασθένειες ή ιδιαιτερότητες (σύνδρομο Down, αναπηρίες, δυσλεξία κ.α)

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλο ή γάτα, έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στη ζωή τους κάποια αλλεργία.

Η ζωή είναι άλλωστε πάντα οι επιλογές μας αρκεί να γίνονται όλες τους συνειδητά! Και η επιλογή του να ζήσεις δίπλα σε ένα κατοικίδιο είναι σίγουρα κάτι το οποίο οφείλεις σε όσα σου χαρίζει εκείνο να αποφασίσεις μετά από πολύ ώριμη σκέψη ως απόφαση ζωής παραμένοντας δίπλα του μέχρι την τελευταία του πνοή σε αυτό το ταξίδι ζωής μαζί του!

Κατερίνα Παπαποστόλου

Γεννημένη με έμφυτη την αγάπη για τα ζώα, αυτός ήταν τελικά ο μαγικός κόσμος που ήθελα να ζήσω! Που πάντα τον αποτύπωνα με λέξεις στο χαρτί! Και σε όλες τις καλλιτεχνικές μου αναζητήσεις! Δασκάλα στα Χανιά, στην Αστυπάλαια και τα τελευταία δέκα χρόνια σε ένα χωριό του νομού Ημαθίας, Εκπαιδεύτρια πλέον σκύλων, Αρχισυντάκτρια του Περιοδικού «Κατοικίδια Εν Δράσει» και Δημιουργός του αγαπημένου μου παιδιού, της ομάδας Ζω.Ε.Σ! Ακλόνητη πάντα στο στόχο μου, «αθεράπευτα ρομαντική σε καιρούς σκοτεινούς με συναισθήματα νεκρά» κρατώ από το χέρι τα τρία σκυλιά μου που χτυπηθήκαμε όλοι μαζί με τον εφιάλτη της κακοποίησής τους και τον νικήσαμε, χαράζω πάντα νέους δρόμους και παλεύω για το χτίσιμο από την αρχή ενός νέου ζωοφιλικού κατεστημένου. Οι εικόνες της κόλασης που λέγεται «αδέσποτη ζωή στους δρόμους και τα κυνοκομεία της Ελλάδας» και τα ουρλιαχτά «μωρών» που πετάχτηκαν σαν σκουπίδια στοιχειώνουν τον ύπνο μου χρόνια τώρα. Δε μένω όμως εκεί. Μαζεύω τα κομμάτια μου κάθε φορά και πάω. Παραμένω σταθερή στις εξαιρέσεις, γίνομαι η αλλαγή που θέλω σε αυτόν τον κόσμο να δω και ξέρω πως τις μεγαλύτερες επαναστάσεις στην ιστορία τις ξεκίνησαν πάντα οι λίγοι που δε λύγισαν! Και γω ανήκω περήφανα σε αυτούς!

Όλες οι δημοσιεύσεις

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ